VOORSPELBAAR. Sommigen 'smelten' bij sneeuwval, anderen beramen snode plannen...

Je wilt er geen hond doorjagen, maar zelf ben je niet in huis te houden. Sneeuw. Op een zondagochtend dan nog wel. Mooier kan het haast niet. Geen hinder - we kunnen te voet om de ontbijtkoeken - en voor de rest hoeven we nergens heen, op zo'n zondagochtend. Er is heel veel begrip voor het gebrek aan grip op de weg, bij wijze van spreken.
En vandaag werd het helemaal mooi, want we hoefden zelfs de sneeuw niet te ruimen. Tegen de middag - hij was eventjes blijven liggen zodat we plaatjes konden maken - maar tegen de middag hield hij het voor bekeken en besliste hij uit zichzelf te verdwijnen. Geen schop, geen borstel kwam er aan te pas.

Leefloners, wees paraat!


Heerlijk dus. Maar niet voor iedereen. Niet voor wie moest werken en straks al zeker niet meer voor leefloners. Nee, ik las net dat een kustjongen vond dat gemeentes leefloners moeten kunnen inschakelen om sneeuw te ruimen. Werkdag, zondag, feestdag,  maakt niet uit, leefloners horen te allen tijde paraat te zijn. Uitrukkensklaar. Anderen kunnen zich vrijwillig melden, maar leefloners zijn beschikbaar op afroep. In Koksijde - want over die gemeente gaat het - waren er vijf jaar geleden gemiddeld 38 leefloners die een maandelijkse uitkering kregen, net geen 2 per 1.000 inwoners.

Dat die dure jongens van de rijkste partij van Vlaanderen nou niet op het idee komen om ook eens - we noemen maar iets - fraudeurs te laten opdraven om nu eens met wit te werken in plaats van met zwart. Nee, om een of andere reden, blijven dit soort mensen bij hen buiten beeld. Nee, dan maar liever leefloners uit hun kaf schudden, dan weten ze waarom we ze betalen. Zo moet de redenering dan wel zijn, vermoed ik, van die plannenmakers.

Straks de vroeg-gepensioneerden


Ik geef het toe, ze maken me bang, die jonge politici die zo niet alles maar dan toch veel, heel veel van thuis hebben meegekregen en meedogenloos in het leven staan. Ze wanen zich immuun voor tegenslag en kijken neer op wie door herhaalde pech, onvermogen of omstandigheden niet kunnen of niet willen presteren. Vandaag zijn het de leefloners, straks de bannelingen en overmorgen misschien de vroeg-gepensioneerden...

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...