BESCHAAMD. Een koppel Vlaamse veertigers stapt fulminerend op de trein en begiet reizigers met plakkerige drank...

Archieffoto
Een ontluisterend verhaal. Een koppel veertigers stapt vrijdag op de trein in Gent. Ze hebben twee zware honden bij zich en roepen en schreeuwen tegen iedereen en niemand. Kabaal. Ze hebben gedronken, vermoedelijk. Het is een koppel dat duidelijk aan lagere wal is geraakt.

BRUTAAL

In de trein zit een gemengd gezelschap van jong en oud, mannen en vrouwen, mensen van Vlaamse en andere origine.Het koppel met de honden aan de leiband stapt en strompelt fulminerend door de wagons. Van de ene wagen naar de andere. Hun woordenschat is grof, gemeen en brutaal. Een koppel dat met mekaar in ruzie ligt, denken de passagiers.

COCKTAIL


Archieffoto
Tot ze merken dat het koppel overal waar het voorbij komt mensen met een soort van plakkerige cocktail begiet. Niet willekeurig, zo blijkt naderhand, Ze gieten hun fles leeg op nietsvermoedende mensen met gekleurde huid. Die zijn te verbouwereerd om direct te reageren. Als de flessen cocktail leeg zijn, keren de twee op hun stappen terug en delen de mensen van vreemde origine rake klappen uit. Zomaar. Zonder aanleiding.

VERVAARLIJK BLIKKENDE HONDEN


De treinbegeleiders worden erbij gehaald, de politie wordt verwittigd. Enkele reizigers nemen hun kinderen in bescherming: met zulke vervaarlijk  blikkende honden weet je maar nooit. En stel dat het koppel de honden loslaat in de wagon, wat dan?
Een jongen met een Marokkaanse achtergrond, die zijn boterhammen zat te eten, krijgt klappen in het gezicht en raakt gewond. In het volgende station staan 8 agenten klaar om het koppel op te pakken. Intussen is ook een treinbegeleider door de man gewond geraakt.

NICE

Archieffoto
De man en vrouw gaan wild te keer en roepen dat treinbegeleiders en politie 'Nice' alweer vergeten zijn en dat ze de kant van die verschrikkelijke islam kiezen. De vrouw probeert er nog onderuit te komen door te stellen dat de 'Marokkanen' zijn begonnen. Maar de reizigers laten er geen twijfel over: het koppel viel mensen aan die aan het lezen, aan het eten of naar buiten aan het staren waren. De gewonde passagiers aarzelen om klacht in te dienen, maar uiteindelijk doen ze het toch.

BESCHAMEND EN BEANGSTIGEND

Archieffoto
In wat voor wereld leven wij eigenlijk, denken wij achteraf en wie of wat brengt mensen, die in een - denken wij toch - beschaafde wereld zijn grootgebracht tot zo'n afschuwelijk gedrag? En wat moet die donkere jongen, die rustig zijn boterhammen zat te eten op een trein waarin hij zich als iedereen veilig mag voelen, denken over die samenleving van ons?  Beschaamd zijn we, dat dit hier kan gebeuren. En beangstigend is het om zien hoe schreeuwers, grote monden en geweldenaars zich almaar meer gemeen en brutaal laten gelden. Wat is nodig om dat tij te keren?

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...